Käyttö ja huolto

Olemme koonneet tälle sivulle ohjeita ja vinkkejä, joiden avulla voit varmistaa, että HAVUE Collection -ulkokalusteesi säilyvät hyvänä mahdollisimman pitkään.

Suosittelemme tuotteille säännöllisen ja tarpeenmukaisen puhdistuksen lisäksi kevyttä huoltoa erityisesti silloin, kun varastoit kalusteet talven ajaksi tai otat ne keväällä käyttöön.

Käyttö

Olemme tehneet tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa valintoja, jotta HAVUE Collection -ulkokalusteet olisivat mahdollisimman helppohoitoisia. Pääsääntöisesti ulkokalusteille riittää tarpeenmukainen puhdistus.

HAVUE Collection -tuotteet on suunniteltu kestämään mahdollisimman pitkään, mutta voit myös itse käyttäjänä vaikuttaa niiden elinkaaren pituuteen. Ulkokäytössä olevien kalusteiden kestävyyteen vaikuttavat erityisesti kolme riskitekijää: lika, kosteus ja auringonvalo. Alla kerromme miten voit käyttäjänä minimoida näiden riskitekijöiden vaikutuksen.

Lika

Säännöllisellä ja tarpeenmukaisella puhdistuksella varmistat, ettei kalusteen pintoihin kerääntyvä lika pinty kiinni ja ettei siihen ei ala muodostua homekasvustoa. Tuotteiden puupinnat on homesuojattu ja ulkotiloihin tarkoitetut verhoilukankaat kestävät kosteutta paremmin kuin tavalliset verhoilukankaat. Jos tuotteen pintaan alkaa muodostua hometta, se johtunee todennäköisimmin pinnalle kertyneestä liasta sekä liiallisesta yhtäjaksoisesta kosteudesta.

Puhdista siis kalusteiden puu- ja metalliosat säännöllisesti siivousliinalla ja miedolla yleispuhdistusaineella. Pyyhi pinnoille tulleet tahrat mahdollisimman pian, jotta ne eivät värjäisi tai vahingoittaisi pintoja. Katso alta tarkemmat ohjeet verhoiltujen osien puhdistukseen.

Kosteus

Suosittelemme sijoittamaan kalusteet sekä tekstiilit ja pehmusteet suojaan suoralta sään rasitukselta. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit pidentää kalusteiden käyttöikää suojaamalla ne pressulla tai muulla tarkoitukseen soveltuvalla peitteellä silloin kun ne eivät ole käytössä.

Pieni vesisade tai satunnainen kastuminen ei haittaa, mutta pitkään pinnoilla seisova vesi, lumi tai jää voi vaurioittaa kalusteiden puupintoja. Pinnassa oleva maali, lakka tai puumateriaali voi ajan myötä haljeta, jolloin puun huokosiin pääsee helpommin likaa ja kosteutta. Puussa voi esiintyä myös luonnollisia halkeamia, koska puu on huokoinen ja elävä materiaali. 

Suojaa ulkokalusteitasi kosteudelta sijoittamalla ne katetulle tai lasitetulle terassille tai peittämällä ne silloin, kun et käytä niitä. Voit suojata ulkokalusteidesi puupintoja kosteudelta myös käsittelemällä ne HAVUE Recover -hoitoaineella.

Auringonvalo

Paahtava auringonvalo voi ajan myötä haalistaa tuotteiden väriä ja haurastuttaa materiaaleja.

HAVUE Collection -tuotteissa pintakäsittely suojaa puu- ja metallipintoja UV-säteilyn sekä lämpötilojen aiheuttamilta vaurioilta. Valitsemamme Sunbrella-verhoilukankaat soveltuvat ulkokäyttöön ja samoja kankaita käytetään myös veneiden verhoiluissa. Kankaat ovat läpivärjättyjä ja niissä on erittäin hyvä valonkesto. Nämä ominaisuudet estävät niiden haalistumista auringossa.

Vaikka materiaalit kestävätkin auringonvaloa, voit omalta osaltasi vähentää auringonvalon vaikutuksia sijoittamalla tuotteet sellaiseen paikkaan, jossa ne ovat suojassa kaikkein kovimmalta paahteelta.

Ulkokalusteiden käyttö ja huolto | HAVUE Collection

Huolto

Voit tehdä kalusteille kevyen huollon kun otat ne keväällä käyttöön tai varastoit talven ajaksi. Voit tehdä tarkistuksen myös normaalin siivouksen yhteydessä.

Suosittelemme tekemään seuraavat toimenpiteet:

 • Pyyhi kalusteiden puu- ja metalliosat nihkeällä siivousliinalla ja miedolla yleispuhdistusaineella.
 • Imuroi kankaat tai puhdista ne tarvittaessa alla olevien ohjeiden mukaisesti.
 • Tarkista, ovatko kalusteen ruuvit löystyneet käytössä, ja kiristä tarvittaessa.
 • Tarkista, ovatko kalusteiden jalkojen alla mahdollisesti olevat  suojanastat tai säätöjalat ehjät ja paikoillaan. Vaihda tarvittaessa uudet tilalle.
 • Puupinnat on hyvä tarkistaa säännöllisesti, jotta huomaat mahdolliset  vauriot hyvissä ajoin. Katso alta tarkemmat ohjeet, miten toimia, jos huomaat puupinnoissa vaurioita.

Varastointi ja talvisäilytys

Mahdollinen talvisäilytyksen tarve määräytyy sen mukaan, millaisessa paikassa ulkokalusteesi ovat.

Voit pitää HAVUE Collection -ulkokalusteita lasitetulla ja katetulla terassilla tai parvekkeella ympäri vuoden. Emme kuitenkaan suosittele jättämään kalusteita taivasalle tai muuten vesisateen ja lumen armoille talven ajaksi. Tärkeintä on varmistaa, etteivät kalusteet ole pitkiä aikoja märkinä vedestä tai hautautuneena lumikerroksen alle, eikä seisova vesi pääse jäätymään niiden pinnoille.

Ihanteelliset olosuhteet ulkokalusteiden säilytykselle tarjoaa viileä varastotila, jossa kalusteet ovat suojassa auringonvalolta. Lämpimässä ja kuivassa tilassa on suurempi riski, että puuosat ja niiden pinta voivat kuivuessaan halkeilla. Halkeamien myötä puun huokosiin voi helpommin päästä likaa ja kosteutta.

Valitsemamme materiaalit ovat kestäviä. Suosittelemme kuitenkin suojaamaan tuotteet auringonvalolta varastoinnin aikana, koska epätasainen ja pitkä altistus auringonvalolle (esimerkiksi kun tuotteet ovat pinottuna) saattaa aiheuttaa ei-toivottuja värimuutoksia tuotteisiin.

Tuolit ovat pinottavia, jotta ne veisivät vähemmän tilaa varastoinnin aikana.

Irtoverhoilujen puhdistaminen

Valitsemamme kankaat ovat likaa ja kosteutta hylkiviä sekä vesipestäviä. Kankaat itsessään eivät homehdu, eivätkä kankaan pinnalle mahdollisen lian tai kosteuden myötä tulleet homeet tai itiöt vahingoita itse kangasta.

Harjaa tai imuroi irtonainen lika ennen kuin se ehtii imeytyä syvemmälle kankaan kuituihin. Pyyhi roiskeet heti kun niitä tulee ja puhdista tahrat ennen kuin ne ehtivät pinttyä kankaaseen. Lika ja tahrat on sitä helpompi poistaa, mitä nopeammin ne kankaasta puhdistetaan.

Kuivaa nestemäinen lika imeyttämällä se puhtaaseen ja kuivaan liinaan. Älä hankaa. Öljypohjaisia tahroja voit imeyttää esimerkiksi perunajauhojen avulla.

Hellävaraisena puhdistuskeinona voit suihkuttaa mietoa, vedellä laimennettua pesuaineliuosta kankaalle. Huuhtele kangas tämän jälkeen huolellisesti, jotta saisit kaikki saippuajäämät poistettua. Kuivata ilmavasti.

Jos kangasverhoilu kaipaa kunnon pesua tai tahrat eivät lähde yllämainituilla keinoilla, voit pestä irrotettavat päälliset joko käsin tai koneessa. Älä käytä verhoilukankaiden pesussa huuhteluainetta.

Käsinpesu

Upota kangas haaleaan veteen, jossa on mietoa pyykinpesuainetta. Jos kankaassa on tahroja, harjaa niitä kevyesti pehmeällä harjalla tai sienellä. Huuhtele verhoilukangas huolellisesti, jotta saat kaikki saippuajäämät pois kankaasta. Kuivaa ilmavasti.

Konepesu

Irrotettavat päälliset voi myös pestä pesukoneessa. Sulje kaikki vetoketjut ennen pesua. Käytä normaali määrä mietoa pyykinpesuainetta. Pese kylmällä vedellä ja käytä hellävaraista linkousta. Pesukonetta ei myöskään kannata laittaa liian täyteen.

Pesun jälkeen avaa vetoketjut ja anna verhoilun kuivua ilmavasti.

Vaikeamman lian ja tahrojen poistaminen

Mikäli kankaan pinnalle on muodostunut siinä olevan lian vuoksi hometta, voit käyttää valkaisevaa pyykinpesuainetta homeen poistamiseksi. Voit pestä kankaan koneessa valkaisevalla pyykinpesuaineella. Vaihtoisesti voit suihkuttaa tahranpoistoa kankaalle, antaa vaikuttaa 15 minuutin ajan ja pestä kankaan käsin yllä olevan ohjeen mukaisesti. Valitsemamme kankaat kestävät valkaisuaineiden käytön, eikä se haalista kankaiden värejä.

Onko verhoilussa erityisen vaikea tahra? Voit katsoa englanninkieliset puhdistusohjeet kankaan valmistajan sivuilla olevasta tahrakartasta: Sunbrella Stain Chart

PUUPINTOJEN HUOLTO JA KORJAUS

HAVUE Collection -tuotteita voi huoltaa ja tarvittaessa myös korjata.

Ulkokalusteiden käyttö ja huolto | HAVUE Collection

Vaurioituneiden puupintojen huolto ja korjaus

Mikäli huomaat puupinnoissa vaurioita, voit ennaltaehkäistä vaurioiden pahentumista tai korjata pintoja alla olevien ohjeiden mukaisesti. Oikea huolto- ja korjaustapa määräytyy kalusteen värin ja pintakäsittelyn mukaan. Valitse alta omille ulkokalusteillesi soveltuva huolto- ja korjaustapa.

Voit ostaa kalusteiden huoltoon ja korjaukseen tarkoitettuja tuotteita verkkokauppamme Tarvikkeet-kategoriasta.

Naturel

Naturel-tuotteet ovat luonnonväristä puuta, jossa on päällä väritön lakka.

Naturel-pintoja voit suojata ja huoltaa värittömällä HAVUE Recover-hoitoaineella. Hoitoaine on väritön, nopeasti kuivuva, ja se antaa kalusteille suojaa kosteutta vastaan. Recover-hoitoaine saattaa muuttaa pinnan kiiltoastetta, joten käytä tuotetta aina koko pinnan alueelle. Testaa ainetta ensin huomaamattomaan paikkaan, kuten tuolin tai pöydän alle, varmistuaksesi lopputuloksesta ennen koko pinnan käsittelyä. Alla huolto-ohjeet kuluneiden pintojen suojaamiseen ja vaurioiden korjaamiseen.

Naturel-sävyisten puupintojen suojaaminen

Puhdista pinta siivousliinalla ja miedolla yleispuhdistusaineella. Pyyhi sitten pinnat vielä uudelleen puhtaalla, kostealla siivousliinalla, jotta pinnalle ei jää puhdistusainetta. Anna kuivua.

Levitä kuiville pinnoille nukkaamattomalla liinalla maitomaista HAVUE Recover -hoitoainetta. Ujuta ainetta mahdollisten halkeamien sisään. Käsittele päätypuut huolellisesti. Voit käyttää levittämiseen liinaa tai pensseliä. Suojaa kädet suojakäsineillä ja noudata purkin kyljessä olevia ohjeita. Hoitoaineen kuivumisaika on noin 20 minuuttia. Käytä Hoitoainetta 1–2 kertaa vuodessa, tarpeen mukaan.

Naturel-sävyisten puupintojen korjaaminen

Pinttynyt lika tai muu kosmeettinen virhe, joka ei lähde pinnasta pesemällä.

Puhdista pinta siivousliinalla ja miedolla yleispuhdistusaineella. Pyyhi sitten pinnat vielä uudelleen puhtaalla, kostealla siivousliinalla, jotta pinnalle ei jää puhdistusainetta. Anna kuivua.

Aloita tekemällä korjattavalle pinnalle hionta. Hiottava kohta kannattaa rajata mahdollisimman pieneksi, koska se tulee olemaan korjauksen jälkeen hieman erivärinen. Hionta tehdään aina puun syyn suuntaisesti. Tee ensin esihionta, jolla poistat lakkapinnasta pinttyneen lian tai muun vaurion. Esihionnassa käytettävän hiekkapaperin karkeus saa olla 80–100. Tee tämän jälkeen viimeistelyhionta hienommalla hiekkapaperilla, jonka karkeus on 150.

Hionnan jälkeen käsittele pinta HAVUE Recover -hoitoaineella. Levitä pinnalle juoksevaa, maitomaista Recover-hoitoainetta. Voit käyttää levittämiseen nukkaamatonta liinaa tai pensseliä. Ujuta ainetta mahdollisten halkeamien sisään. Käsittele päätypuut huolellisesti. Suojaa kädet suojakäsineillä ja noudata purkin kyljessä olevia ohjeita. Hoitoaineen kuivumisaika on noin 20 minuuttia. Käytä 1–2 kertaa vuodessa, tarpeen mukaan.

Kuultavat sävyt (kuultomusta)

Mikäli kuultomusta, musta tai muu kuultavan värinen ulkokalusteesi on pinnaltaan kulunut tai muuten vaurioitunut, voit korjata sitä käyttämällä sävyn mukaista kuultaville sävyille tarkoitettua Kuultavaa HAVUE Wood Stainia ja suojata lopuksi pinnan HAVUE Recover -hoitoaineella. Hoitoaine antaa suojaa kosteutta vastaan. Hoitoaine on väritön, nopeasti kuivuva suoja kalusteille.

Huom! Recover -hoitoaine saattaa muuttaa pinnan kiiltoastetta. Testaa siksi tuotetta ensin huomaamattomaan paikkaan, kuten tuolin tai pöydän alle, varmistuaksesi lopputuloksesta ennen koko pinnan käsittelyä. Käytä tuotetta aina koko pinnan alueelle, jotta käsiteltävän kalusteen pinta ei jää laikukkaaksi. Alla huolto-ohjeet eri tilanteisiin.

Kuultoväristen puupintojen suojaaminen

Ohje kuultovärisille kuluneille tai muuten vaurioituneille pinnoille, joiden väri ei ole vaurioitunut.

Puhdista pinta siivousliinalla ja miedolla yleispuhdistusaineella. Pyyhi sitten pinnat vielä uudelleen puhtaalla, kostealla siivousliinalla, jotta pinnalle ei jää puhdistusainetta. Anna kuivua.

Levitä kuiville pinnoille liinalla maitomaista HAVUE Recover -hoitoainetta. Ujuta ainetta mahdollisten halkeamien sisään. Käsittele päätypuut huolellisesti. Voit käyttää levittämiseen nukkaamatonta liinaa tai pensseliä. Suojaa kädet suojakäsineillä ja noudata purkin kyljessä olevia ohjeita. Hoitoaineen kuivumisaika on noin 20 minuuttia. Käytä hoitoainetta 1–2 kertaa vuodessa, tarpeen mukaan.

Kuultoväristen puupintojen korjaaminen

Ohje lakatuille puupinnoille, joiden väri tarvitsee korjausta joko kuluman, kolhun tai pintaan pinttyneen lian vuoksi. 

Puhdista pinta siivousliinalla ja miedolla yleispuhdistusaineella. Pyyhi sitten pinnat vielä uudelleen puhtaalla, kostealla siivousliinalla, jotta pinnalle ei jää puhdistusainetta. Anna kuivua.

Aloita tekemällä korjattavalle pinnalle hionta. Hionta tehdään aina puun syyn suuntaisesti. Hiottava kohta kannattaa rajata mahdollisimman pieneksi, koska se tulee olemaan korjauksen jälkeen hieman erivärinen. Tee ensin esihionta, jolla poistat korjattavasta pinnasta lakan tai maalin. Esihionnassa käytettävän hiekkapaperin karkeus saa olla 80–100. Tee tämän jälkeen viimeistelyhionta hienommalla hiekkapaperilla, jonka karkeus on 150.

Levitä hiottuun kohtaan kuultaville sävyille tarkoitettua HAVUE Wood Stain -pintakäsittelyainetta. Voit käyttää kuullotteen levittämiseen nukkaamatonta liinaa, pensseliä tai ruiskua. Anna kuivua.

Wood Stainin levittämisen jälkeen suojaa pinta Recover-hoitoaineella. Levitä pinnalle maitomaista Recover -hoitoainetta. Voit käyttää levittämiseen nukkaamatonta liinaa tai pensseliä. Ujuta ainetta mahdollisten halkeamien sisään. Käsittele päätypuut huolellisesti. Suojaa kädet suojakäsineillä ja noudata purkin kyljessä olevia ohjeita. Hoitoaineen kuivumisaika on noin 20 minuuttia. Käyttö 1–2 kertaa vuodessa, tarpeen mukaan.

Peittävät sävyt (musta ja valkoinen)

Peittävät sävyt, musta ja valkoinen, ovat maalattuja pintoja. Kuluneita tai vaurioituneita maalipintoja voi tarvittaessa myös korjausmaalata käyttämällä peittäville sävyille tarkoitettua HAVUE Wood Stainia.

Korjausmaalaus

  • Puhdista kaluste. Pyyhi kalusteiden puu- ja metalliosat nihkeällä siivousliinalla ja miedolla yleispuhdistusaineella. Anna kuivua.
  • Korjausta vaativa pinta hiotaan puun syyn suuntaisesti hiekkapaperilla, jonka karkeus on 80.  Hionnan tarkoitus on tasoittaa pintaa ja karhentaa sitä, jotta uusi maalikerros tarttuisi paremmin.
  • Tee viimeistelyhionta myös puun syyn suuntaisesti hiekkapaperilla, jonka karkeus on 150.
  • Puhdista pinta vedellä tai kostealla rätillä. Anna tuotteen kuivua.
  • Suorita pintakäsittely vasta kun puun pinta on kunnolla kuivunut. Voit maalata tuotteen siveltimellä, nukkaamattomalla liinalla tai ruiskulla.

Verkkokauppamme Tarvikkeet-kategoriasta voit tilata HAVUE Collection -tuotteiden huoltoon soveltuvia tuotteita sekä varaosia.

Shopping Cart